Skočiť na obsah
🕽 0948 881 081 (-) , FAQ

Marián Záhorec: Biznis je pre mňa najmä o radosti, nie o peniazoch.

Rozhovor s používateľom

marosweb_orig

Možno klasický príbeh o človeku s „medovým“ srdcom, ktorý odišiel z korporátneho prostredia, postavil sa na vlastné nohy a rozbehol biznis. A možno je za tým niečo viac.

Ahoj, Maroš. My v SuperFaktúre ťa poznáme ako jedného z našich používateľov. Predstavil by si, kto stojí za vašou spoločnosťou? Čomu sa venujete?

Ahoj. Venujeme sa distribúcii a predaju Manuka medu z Nového Zélandu, ktorý je vďaka svojim výnimočným vlastnostiam kráľom medov. Náš eshopik si frčí na doméne liekymanebavia.sk a myslím, že jej názov vcelku vypovedá o schopnostiach našich produktov doplniť alebo dokonca nahradiť lieky  prírodnou alternatívou. O chod firmy sa starám spolu s priateľkou Veronikou, dvojicou TOP študentiek a ďalšími outsourcovanými službami zabezpečujúcimi web, preklady, grafiku, účtovníctvo, či skladovanie a doručovanie.

Mohol by si nám objasniť prečo ponúkate med z Nového Zélandu?

Samozrejme. Aj my osobne podporujeme domáci trh a slovenských medov ročne zjeme na kilá. Manuka med je však trošku “iná káva”. Vôbec ho nepokladáme za konkurenciu k našim kvalitným slovenským medom, keďže jeho sila sa nedá porovnať so silou bežného medíku. Antibakteriálne a hojivé účinky medu sú dávno vedecky dokázané. Za výnimočnosťou Manuky stojí látka metylglyoxal, ktorá sa v ňom prirodzeným spôsobom vytvára a zabezpečuje mu antibakteriálnu aktivitu odolnú voči enzýmom. Imunita, zapálené hrdlo, poranenia pokožky či žalúdočné problémy… Za všetkými faktami z výskumov sú najmä pozitívne recenzie ľudí a zvyšujúci sa dopyt, ktorý však na druhej strane aj zvyšuje cenu medu, keďže jeho produkcia je obmedzená na pár častí Nového Zélandu.

Začiatky zvyknú bývať náročné a plné obáv, že sa biznis nerozbehne. Aké boli prvé mesiace podnikateľského života? 

Pohodové 🙂 Všetko prišlo akosi samo. Podnikať som začal na živnosť 400€ objednávkou toho najkvalitnejšieho Manuka medu zo skladu v UK. Popri dennom štúdiu a full-time práci v Dell-i som mal starostí viac než dosť, preto som sa podnikaniu venoval vo voľnom čase, len tak pre zábavu. A presne v takomto štýle sa snažíme pracovať aj dnes, keď je roboty podstatne viac.

Čím všetkým ste si museli prejsť? Natrafili ste na prekážky?

Prekážky vždy boli a aj budú. Sú to také bežné veci, s ktorými by si mal každý podnikateľ vedieť poradiť, keď na ne narazí. A čím väčšia je prekážka, tým väčšia je radosť pri jej prekonaní. Množstvo ľudí sa sťažuje, že sa u nás podnikať nedá. Ja hovorím, že so správnym prístupom a dobrými partnermi, ako ste aj vy, to možné je. Preto sa napríklad na zákone o neobalových materiáloch len pobavím, zaregistrujem, zaplatím a som spokojný, že som zase o krok ďalej.

Bolo ťažké skĺbiť osobný život s tým pracovným?

S Veronikou sme od marca tohto roka partnermi na celý deň. Prvú hodinu ráno ešte ako „normálny pár“ a od ôsmej až kým nám „nepadla“ (niekedy až do neskorej večere) pracovný tím. A keď padne, nájdeme si čas aj na spoločnú chvíľku, zábavu či priateľov. Stáva sa, že naše víkendy začínajú už vo štvrtok, no na druhej strane sú aj víkendy, kedy pracujeme ako včeličky. Samozrejmosťou sú ďalšie možnosti na oddych počas pracovnej doby s priateľmi bez toho, aby som si od kohokoľvek pýtal povolenie. Kávička či relax pri knihe bez pocitu viny. Postaviť svoj biznis na vlastné nohy nie je jednoduché, ale odmenou sú tieto momenty a sloboda, ktorú sa nám postupne darí dosahovať. Sloboda však nie je zadarmo, je potrebné si ju odmakať a sme radi, že nám v tom pomáhajú firmy ako je aj tá vaša.

Mať dobrý produkt nezaručuje úspech. Ako si LiekyMaNebavia buduje dobré meno? Máš nejaké tipy na základe vlastných skúseností, s ktorými by si sa chcel s ostatnými podeliť?

Áno, tiež si to myslím. Dobrý produkt nezaručuje úspech, no jednoznačne je to kľúčová časť každého podnikania. Výborný produkt potrebuje 5* služby a to sa snažíme dosiahnuť.  Z recenzií našich zákazníkov to vyzerá, že sme na tej správnej ceste. Byť autentický je asi to najviac či už ide o zamestnanca, zákazníka alebo obchodného partnera. Ľudia vycítia, kto ste. Podnikaním môže človek ukázať, v akom svete chce žiť. Ja v kvalitnom na vzťahy, prostredie, produkty aj služby.

Biznis je pre mňa najmä o radosti, nie o peniazoch. O férovom prístupe, šťastných zamestnancoch, a zákazníkoch. Taktiež o pocite, že pre tento svet robíme niečo, čo má zmysel.

Myslíš, že využívaš SuperFaktúru „naplno“? 

SuperFaktúru sme začali používať najmä kvôli grafickému spracovaniu faktúr a QR kódu, ktorý našim zákazníkom uľahčuje platbu. Vaše grafické spracovanie faktúr je asi to najprehľadnejšie na trhu. Už v tomto momente som bol spokojný a to som ani nemal predstavu, ako nám váš systém pomôže v automatizácii spracovania všetkých objednávok. Cez vaše API pomocou vygenerovaných faktúr exportujeme dáta do PackService, kde nám automaticky balia zásielky a expedujú bez akejkoľvek starosti. Jednoducho je to jeden klik na vyexportovanie faktúry a objednávka je z našej strany vybavená. 5 minút po zabalení máme video z balenia a môžeme optimalizovať aj balenie podľa našich predstáv. Okrem napojenia na PackService sme asi dva mesiace prepojení cez API aj na CRM systém, čo je úplná šupa. Konečne vieme zákazníkom poskytovať služby na mieru, ako je napríklad pravidelné doručovanie na polroka vopred objednaného medu. A to všetko vďaka vašej flexibilite, skvelému zákazníckému servisu a dobrej dokumentácii vášho API. Ste jednoducho kľúčovou súčasťou našej automatizácie.

Aké funkcionality ti pomáhajú?

Z takých bežných funkcií rád používam nákladové grafy, ktoré sú  prehľadné a pomáhajú nám v optimalizácií nákladov. Takisto sa mi páči možnosť zadať pravidelné náklady. Napríklad na inkaso alebo úvery. Úvodné prehľady, cashflow, priebežný obrat, DPH za daný mesiac a možnosť jednoducho prekliknúť do predchádzajúceho obdobia mi veľmi rýchlo vytvára jednoduchý prehľad o tom, čo sa v našej firme deje.

Taktiež sa mi páči história odoslaných emailov pri každej faktúre, možnosť poslať poďakovanie za platbu, prehľadné exporty/importy do/z viacerých systémov, ktoré nás neviažu hľadať účtovníka s konkrétnym ekonomickým systémom.

Automatické párovanie platieb a možnosť použiť bezplatné rady nezávislého účtovníka.  Niežeby sa náš účtovník nevyznal, ale je skvelé mať možnosť overiť informácie z dvoch zdrojov – hlavne pri dovoze tovaru „z tretích krajín“, s ktorým veľa účtovníkov nemá skúsenosti.

A váš zákaznícky prístup je aj napriek tomu, čo všetko SUPERfaktúra dokáže, to najviac, čo si na vašej firme cením.

 

 

Prihláste sa na odber noviniek z blogu

Odhlásiť sa môžete kedykoľvek prostredníctvom odkazu v emaili.

Pridať komentár