Skočiť na obsah
🕽 0948 881 081 (-) , FAQ

Živnostníci, odvody a nedoplatky: čo s nimi (v daňových výdavkoch)?

Živnostníci, odvody a nedoplatky: čo s nimi (v daňových výdavkoch)?

Počas leta dostávajú živnostníci (plus ostatné SZČO) nové výmery a výruby odvodov: teda platieb platených do Sociálnej a zdravotnej poisťovne. Teda aspoň tí, čo daňové priznanie za predchádzajúci rok stihli podať v riadnom termíne do konca marca. Informujú ich o tom samotné poisťovne. Teraz si povedzme, čo s nimi a ako ovplyvňujú daň z príjmov a evidencie podnikateľa.

Sociálna poisťovňa

Podstatným je vždy júl, resp. október každého roka:

  • v júli 2022 povinnosť platiť odvody mnohým živnostníkom vznikla, niektorým zanikla, prípadne sa im zmenila výška mesačných odvodov. V každom prípade platí, že odvody zaplatené od 1.1. do 31.12.2022 sú daňovým výdavkom každého SZČO pre rok 2022.
  • tí, ktorí podali daňové priznanie k dani z príjmov nie v marci, ale legálne neskôr, sa situácia zmení až v októbri 2022 – vtedy odvody porastú, klesnú, prípadne živnostník s platením začne alebo skončí. Odloženie daňového priznanie teda vie ovplyvniť aj platenie odvodov – živnostníkom, ktorým na základe daňového priznania povinnosť platiť vzniká, prípadne porastie ich suma, posunie ich platenie na neskôr.

Zdravotná poisťovňa

Tá posiela živnostníkom v rámci ročného zúčtovania zdravotného poistenia 2 sumy:

  • nedoplatok zdravotného poistenia za minulý rok – teda nie všetkým, ale len tým, ktorých preddavky zaplatené v roku 2021 boli nižšie než celkové odvody za rok 2021 vypočítané podľa daňového priznania. Suma nedoplatku je – aj napriek tomu, že sa vzťahuje na minulý rok – daňovým výdavkom roka 2022.
  • sumu mesačných preddavkov, ktorú budú platiť až od januára 2023 – tie budú daňovým výdavkom roka 2023. Živnostníci totiž – väčšinou – fungujú na inkasnom princípe: zdaňujú skutočne zinkasované príjmy a odpočítavajú si skutočne zaplatené výdavky.

A čo odvody a daňové náklady?

Paušalisti si od svojich podnikateľských príjmov odpočítavajú:

  • paušálne výdavky,
  • a navyše aj všetky zaplatené odvody – do Sociálnej i zdravotnej poisťovne a to aj jednorazový nedoplatok ako aj mesačné preddavky.

Tým, ktorí si vedú nie paušálne, ale skutočné výdavky (napr. formou daňovej evidencie), vstupujú zaplatené odvody do zoznamu všetkých ostatných výdavkov.

Prihláste sa na odber noviniek z blogu

Odhlásiť sa môžete kedykoľvek prostredníctvom odkazu v emaili.

Pridať komentár