Skočiť na obsah
🕽 0948 881 081 (-) , FAQ

Šikovné ťahy a užitočné finty vo fakturácii, daniach a podnikaní

Cookies a GDPR

Cookies a GDPR

S pojmom cookies sa stretol už hádam každý, kto surfuje po internete, keďže takmer z každej webstránky vyskakujú lišty so žiadosťou o súhlas s cookies. Cookies sú v podstate krátke alfanumerické texty, pomocou ktorých si webová lokalita na určitý čas uchováva informácie o vašich krokoch príp. o preferenciách (prihlasovacie meno, jazyk, veľkosť písma a pod.), […]

Čítať celý článok »
GDPR: 10+1 najčastejších otázok a odpovedí (II. časť)

GDPR: 10+1 najčastejších otázok a odpovedí (II. časť)

V prvej časti článku GDPR: 10+1 najčastejších otázok s odpoveďami, sme si posvietili na vaše najčastejšie otázky týkajúce sa osobných údajov a administratívnych povinností. V pokračovaní FAQ si zodpovieme otázky vo vzťahu k sprostredkovateľskej zmluve, právu na prístup k spracúvaným údajom a právu na zabudnutie. A ako bonus pre vás bude odpoveď na jednu z otázok, […]

Čítať celý článok »
GDPR: 10+1 najčastejších otázok a odpovedí (I. časť)

GDPR: 10+1 najčastejších otázok a odpovedí (I. časť)

25.05.2018 nadobudla účinnosť nová právna úprava v oblasti ochrany osobných údajov – jednak nariadenie GDPR, ako aj zákon č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov v platnom a účinnom znení. Jednotlivým záležitostiam, ktoré sa vás môžu dotknúť, sme sa podrobne venovali v článkoch GDPR série. Vybrali sme pre vás 10+1 najčastejších otázok s odpoveďami. […]

Čítať celý článok »
GDPR: kontrola, úrad, pokuty

GDPR: kontrola, úrad, pokuty

Zmeny v ochrane osobných údajov účinné od 25.05.2018 boli od počiatku prezentované cez hrozbu pokút až do výšku 20 miliónov eur alebo pri podniku 4 % z celkového svetového ročného obratu (podľa toho, čo je vyššia suma). Ako to je v skutočnosti podľa GDPR s kontrolnou činnosťou Úradu na ochranu osobných údajov a s možnosťou […]

Čítať celý článok »
GDPR: Administratíva prevádzkovateľa – čo je povinné a čo nie?

GDPR: Administratíva prevádzkovateľa – čo je povinné a čo nie?

Ak spracúvate osobné údaje vašich zákazníkov prostredníctvom informačných systémov (alebo aj mimo nich s tým cieľom, aby sa stali súčasťou informačných systémov) ste na účely GDPR prevádzkovateľom. V prípade problému – napr. únik dát, nedostatočné zabezpečenie osobných údajov proti hackerským útokom apod. – je hlavná zodpovednosť na vás. Bohužiaľ. Výhodou je zas, že povinnosť vypracovať bezpečnostný […]

Čítať celý článok »
GDPR a analýza správania zákazníkov

GDPR a analýza správania zákazníkov

Mnohí z vás využívajú cielenú reklamu na základe analýzy správania zákazníkov na webe. Údaje o charakteristickom správaní zákazníka získavate cez záznamy o ich činnosti pri prehliadaní webových stránok – cez tzv. webové logy a cez cookies. Hoci to môže odporovať logike, aj cookies a web logs sa od 25.05.2018 budú považovať za osobné údaje. Ako […]

Čítať celý článok »
GDPR: Právo na zabudnutie a ďalšie práva II.

GDPR: Právo na zabudnutie a ďalšie práva II.

V článku GDPR: Právo na zabudnutie a ďalšie práva I. sme si posvietili na povinnosť vymazať osobné údaje dotknutej osoby na základe jej žiadosti a v akých prípadoch máte túto povinnosť. Nič však nie je absolútne. A preto ani právo na výmaz si nebude môcť váš zákazník tvrdohlavo uplatňovať bez výnimiek a akýchkoľvek hraníc. Okrem […]

Čítať celý článok »
GDPR: právo na zabudnutie a ďalšie práva I.

GDPR: právo na zabudnutie a ďalšie práva I.

Niektorí z nás sa už stretli so situáciou, keď si chceli zrušiť profil na sociálnej sieti a narazili na 2-3 týždne trvajúci proces. Na konci tohto procesu profil obsahujúci fotky a údaje si naďalej veselo, hoci už nie verejne, existoval na serveroch poskytovateľa služieb sociálnej siete. Aby sa takým situáciám predchádzalo, GDPR zavádza od mája 2018 […]

Čítať celý článok »
GDPR: o čom všetkom informovať zákazníka?

GDPR: o čom všetkom informovať zákazníka?

Veľmi často nám kladiete otázku: O čom všetkom mám informovať pri spracúvaní osobných údajov podľa GDPR? Aké info o zákazníkovi mu mám na požiadanie v zmysle GDPR ukázať? Na tieto otázky si bližšie posvietime v treťom článku zo série GDPR. Tak poďme na vec! Typy osobných údajov o zákazníkovi podľa GDPR Náš strašiak GDPR pri […]

Čítať celý článok »
GDPR a spracovanie osobných údajov: stačí súhlas?

GDPR a spracovanie osobných údajov: stačí súhlas?

Čo to je GDPR, osobný údaj, kto je prevádzkovateľom a aké má zhruba povinnosti, sme rozobrali v prvom článku zo série na tému GDPR – strašiak alebo pomocník? Ak ste si už vo vašej firme zmapovali odkiaľ a cez aké kanály zbierate osobné údaje a na aký účel ich potrebujete, posvietime si teraz na to […]

Čítať celý článok »