Skočiť na obsah
🕽 0948 881 081 (-) , FAQ

Od roku 2016 môžeme štátu odvádzať DPH iba z uhradených faktúr

Pravdepodobne na základe tlaku podnikateľskej verejnosti nastupuje pre platiteľov DPH od začiatku roka 2016 definitívne jedna viacmenej pozitívna novinka. Tí doposiaľ odvádzali štátu DPH zo svojich faktúr, bez ohľadu na to, čim im ich odberatelia uhradili alebo nie. Po novom sa môžu rozhodnúť, že DPH odvedú len z uhradených faktúr. 

Nový režim majú platitelia DPH ako možnosť, tj musia si vybrať, či ostanú pri pôvodnom režime platenia DPH z vyfakturovaných dodávok alebo prejdú na nový osobitný režim. Ak tak urobia, svoje rozhodnutie musia písomne oznámiť daňovému úradu do konca mesiaca, v ktorom sa tak rozhodli (áno, stačí elektronicky).

Na druhej strane si však títo platitelia budú môcť odpočítať DPH zo svojich vstupov iba vtedy, ak ju svojim dodávateľom aj uhradili.

Kto si môže nový režim vybrať?

  • platitelia DPH s obratom do 100 000 EUR za predchádzajúci rok
  • ktorí zároveň predpokladajú, že takýto obrat nedosiahnu ani v nasledujúcom roku
  • ktorí zároveň nie sú v konkurze a likvidácii

Čo sa mení vo fakturácii?

Platiteľ DPH, ktorý sa pre nový režim rozhodne, bude povinný na každej svojej faktúre uviesť novú formulku „ daň sa uplatňuje na základe prijatia platby“. Tým dá aj svojim odberateľom najavo, že si DPH môžu odpočítať až po jej uhradení. Neuvedenie tejto formulky je podkladom na pokutu z daňového úradu.

Oplatí sa to vôbec?

Nový režim sa jednoznačne oplatí podnikateľom, ktorým ich odberatelia dlhodobo neplatia a takéto nepríjemné situácie im hrozia aj v budúcnosti. Musia však rátať s ďalšou administratívnou záťažou navyše – už teraz je evidencií a výkazov okolo DPH slušne veľa, túto však doplní sledovanie platieb na vstupe i výstupe. S novinkou ide ruka v ruke jedna podnikateľská nevýhoda: ak si zvolia režim odvádzania DPH iba z uhradených faktúr (a túto skutočnosť uvedú na každej dodávateľskej faktúre), ich odberatelia si túto DPH môžu odpočítať až vtedy, keď ju im uhradia. Čo môže ovplyvniť ich rozhodnutie kupovať tovary a služby práve od toho svojho doterajšieho dodávateľa, ktorý prešiel na nový režim.

Prihláste sa na odber noviniek z blogu

Odhlásiť sa môžete kedykoľvek prostredníctvom odkazu v emaili.

Pridať komentár