Skočiť na obsah
🕽 0948 881 081 (-) , FAQ

Dvojstupňové overenie (2FA) v SuperFaktúre

Dvojstupňové overenie (2FA) v SuperFaktúre

Predpokladáme, že nepatríte medzi tých, ktorí by emailom na počkanie poslali svoje osobné údaje “nigérijskému princovi” so závratným dedičstvom, o ktoré sa s vami podelí, ak mu pošlete údaje o svojej platobnej karte. A takisto predpokladáme, že prihlasovacie údaje do svojho účtu v SuperFaktúre držíte dostatočne v tajnosti. No niekedy to stačiť nemusí a ani dostatočne dlhé heslo nie je zárukou, že sa k vašim dátam nedostane nikto cudzí.

Čo je to dvojstupňové overenie?

Bežne pri prihlasovaní do svojho účtu zadávate email a heslo. Zistiť váš prihlasovací email nemusí byť také ťažké (ešte ľahšie to je, ak z rovnakej adresy posielate svoje bežné pracovné emaily, alebo ju máte uvedenú aj na faktúrach). No a ak sa nejaký darebák dostane aj k vášmu heslu, tak problém je na svete. Preto by vám 10 / 10 odborníkov na kybernetickú bezpečnosť odporučilo pridať do prihlasovacieho procesu ďalší bezpečnostný prvok. Ten síce o niečo zníži váš komfort pri prihlasovaní, no na druhú stranu nabúranie do vášho účtu riadne skomplikuje.

3 rôzne spôsoby dodatočnej ochrany

Neboli sme skromní, prinášame vám až tri doplnkové možnosti overenia prihlásenia, pričom ostražitejší používatelia si môžu pokojne aktivovať aj viacero metód naraz:

  • Overenie cez aplikácie Google Authenticator alebo Microsoft Authenticator.
    Do svojho telefónu si nainštalujete aplikáciu Google Authenticator alebo Microsoft Authenticator a pri každom prihlásení do SuperFaktúry použijete okrem emailu a hesla aj bezpečnostný kód, ktorý v nej nájdete.
  • Zaslanie bezpečnostného kódu cez email.
    Podobný princíp ako v prvom prípade, ale nepotrebujete k tomu ďalšiu aplikáciu v telefóne. Bezpečnostný kód vám vždy pošleme emailom. Jeho platnosť je 10 minút, dovtedy ho musíte použiť, alebo si nechať poslať ďalší.
  • Zoznam povolených IP adries tzv. IP whitelist.
    Do SuperFaktúry sa budete môcť prihlásiť vy alebo API klient len z tých IP adries, ktoré ste si sami povolili.

Kde si zapnem dvojstupňové overenie?

Možnosť nastaviť si dvojstupňové overenie nájdete cez Nastavenia >> Profil >> Heslo a zabezpečenie

Nastavenie – Heslo a zabezpečenie

Vaše prihlásenia do účtu v SuperFaktúre si môžete skontrolovať kedykoľvek cez link na spodku stránky – a to či už máte alebo nemáte zapnuté dvojstupňové overenie. Zaznamenané sú prihlásenia za posledných 90 dní.


moje prihlasenia

Moje prihlásenia do SuperFaktúry za posledných 90 dní

Ktorý z používateľov vášho účtu si dvojstupňové overenie zapol, je možné overiť v zozname používateľov.

Používatelia – kontrola stavu dvojstupňového overenia

Čo ak sa zo SuperFaktúry “vymknem”?

Môže sa stať, že máte aktivované overenie cez aplikáciu Authenticator, ale stratíte mobil. To by ste sa už do svojho účtu v SuperFaktúre prihlásiť, bohužiaľ, nevedeli. Preto je veľmi dôležité, aby ste si na bezpečné miesto odložili aktivačný kód alebo QR kód, ktorý vám zobrazíme počas aktivovania tejto metódy. Vďaka tomuto kódu si budete môcť aj na vašom novom mobile znovu nastaviť aplikáciu Authenticator.

V prípade, že si aktivujete 2FA cez email alebo zoznam povolených IP adries, tak platí rovnaké pravidlo. Bezpečne si uložte obnovovací kód, ktorý vám jednorazovo zobrazíme po aktivovaní týchto metód. Ak v budúcnosti stratíte prístup k vášmu emailu alebo sa vám zmení IP adresa, tento kód od vás bude potrebovať naša zákaznícka podpora na deaktiváciu týchto overovacích metód.

Ale ja som si obnovovací kód neodložil/a…

Ach jaj, my sme vás varovali. V tomto prípade vám nevieme prístup len tak obnoviť. Bezpečnosť dát berieme smrteľne vážne a potrebujeme jednoznačnú istotu, že do účtu vás môžeme pustiť. Preto je potrebné, aby ste zašli za notárom a ako konateľ firmy, ku ktorej účtu žiadate prístup, podpísali žiadosť o jeho obnovenie. Žiadosť môže vyzerať napríklad aj takto. Tú nám potom pošlite poštou.

Na záver

Nastaviť si dvojstupňové overenie v SuperFaktúre nie je povinné, je však viac ako odporúčané. Možnosť zapnúť si dvojstupňové overenie majú všetci používatelia bez ohľadu na svoju používateľskú rolu alebo na typ predplateného balíku. Preto neváhajte, ak si chcete aktivovať ďalšiu vrstvu zabezpečenia, smelo do toho.

Prihláste sa na odber noviniek z blogu

Odhlásiť sa môžete kedykoľvek prostredníctvom odkazu v emaili.

Pridať komentár