Skočiť na obsah
🕽 0948 881 081 (-) , FAQ

10 rokov života SuperFaktúry

10 rokov života SuperFaktúry

Je to už nejaký ten piatok – vlastne 552 piatkov – keď bola 18. júla 2011 oficiálne spustená SuperFaktúra. Vedeli ste, že jej úplne prvý názov bol Ekonlite? Ak vás bavia nejaké tie fun facts, čísla a veci zo zákulisia za prvú dekádu života SuperFaktúry, tak práve tým sa budeme venovať v tomto článku.

Kde bolo tam bolo…

Príbeh vzniku je asi jeden z klasických podnikateľských – keď nám samotným vo vtedajšej webovej agentúre nevyhovovali ťažkopádne ekonomické a účtovné systémy a vystavovanie faktúr v exceli tiež nebola cesta.

Začal sa vývoj na beta verzii fakturačného systému. Miesta o testovanie bety sa rýchlo zaplnili. Ofiko spustenie SuperFaktúry prebehlo 18. júla 2011.

Hneď takto zhurta sme do predplatného šupli aj možnosť zakúpiť si doživotné predplatné. Braňo Šimo (jeden zo zakladateľov SuperFaktúry):

Sme si to tak vyrátali, že to bude stáť toľko, ako keby klient používal SuperFaktúru 5 rokov (vtedy mala len Základný balík). A že tak dlho ju predsa nikto používať nebude, takže neostaneme v mínuse… Ale keďže to hneď kúpili 2 z prvých 9 platiacich klientov, tak sme sa zľakli a dali ho preč. A pozerám, že jeden z nich nás stále používa, škandál! 🙂

To boli časy, keď nám prišiel bežný support email od klienta o desiatej večer, spustil sa nám červený maják a siréna a nastal stav paniky 😀 Dnes sa na tom riadne smejeme.

Minca, ktorá vybrala investora

Od začiatku síce klienti pribúdali, ale náklady boli oveľa vyššie (a to platilo ešte pekných pár rokov). A približne po roku sme nemali na výplaty. Začali sme teda zháňať investorov. V 2011 to ešte nebola taká bežná situácia ako dnes, ochota investorov bola oveľa nižšia.

Long story short – vo finále sme sa rozhodovali medzi dvoma. Pri internom hlasovaní sme chceli 100 % zhodu všetkých zúčastnených. Asi si viete domyslieť, čo nastalo. Zúfalý stav 50:50, ktorý ani po niekoľkých hodinách nebolo možné zvrátiť.

Bude to znieť šialene, ale Peťo navrhol hodiť si mincou. Mysleli sme si, že je to jeho únavou, ale stihol nám vysvetliť, že nejde ani tak o výsledok, ktorý určí minca. Ide o to, že človek musí podľa tejto teórie absolútne nezaujato sledovať svoje vlastné podvedomé pocity hneď po tom, ako minca padne. Ak pocíti úľavu, minca vybrala správne. Ak má chuť si znovu hodiť mincou, minca rozhodla nesprávne a treba si vybrať druhú možnosť.

Nakoniec hneď po prvom hode všetci pocítili úľavu a mincu máme zarámovanú až doteraz 🙂


minca v rame

Minca, ktorý vybrala investora

Prvý melón (vystavených dokladov)

Dlho sme sa neokúňali a v roku 2013 sme vplávali aj na český trh. Bol to jasný výber krajiny. Treba však priznať, že nás to vtedy stálo oveľa viac námahy, ako sme predpokladali. Našťastie sa podarilo a SuperFaktura.cz si našla aj svoju českú základňu.

Prvý milión vystavených dokladov od začiatku fungovania bol superfakturantmi pokorený v októbri 2015 (po 51 mesiacoch od spustenia!). Je to sranda porovnať s terajšími číslami, kedy taký istý počet vystavení netrval ani prvé tri mesiace tohto roka.

No a keďže na našom blogu pravidelne zverejňujeme množstvo užitočných článkov o fakturácii (vďaka Peťovi Furmaníkovi), v roku 2015 sme z nich pripravili prvú verziu e-booku Ako správne vystaviť faktúru (10 užitočných tipov z praxe), ktorého updatovaná verzia je dostupná k stiahnutiu – zadarmo, samozrejme.

ebook fotenie promo
Fotenie proma ebooku v roku 2015: “Drž to pořádně nebo ti jednu fláknu!”

Ako si tu žijeme a spomienky na cibuľu

Práce na SuperFaktúre bolo (aj stále je) vyše hlavy, no pracovať vo vyhorenom kolektíve tiež nie je výhra v lotérii. Chceli sme si nastaviť nejaké prirodzené mantinely – aby sa aj porobilo a dobre, no aby bol aj čas na súkromný život – rodinu, koníčky, či jednoducho si odpočinúť.

Zaviedli sme firemnú kultúru 7 hodín. Vychádzali sme z toho, že bežne sme chodili na 8 hodín, no reálne sa odpracovalo takých 5 – 6. Zvyšok bol zahodený do koša vďaka rôznym zbytočným kratochvíľam.

7 hodín považujeme za čas, počas ktorého sa človek ešte dokáže venovať aktívne práci. Takto každý ušetril 5 hodín voľna za týždeň, ktoré už využívame podľa svojich preferencií.

V rámci zmeny sme si vyskúšali aj spoločnú prácu z iného prostredia – nabalení technikou a plavkami sme sa vybrali pracovať na týždeň z chorvátskej Puly.

praca Chorvatsko
Práca z chorvátskej Puly: „Tvárte sa, že robíte.”

Cez deň sme si to odmakali a potom sme mali kvázi dovolenku – slnko, more, slaný vzduch a Karlovačko. Cestou naspäť sme sa stavili v miestom supermarkete po srbskú cibuľu, čo si zažiadala nežná polovička jedného nášho kolegu – nikto si už nepamätá prečo, ale kilá srbskej cibule z Chorvátska si pamätáme všetci!

Najväčší pries*r

Hádam každému sa počas pôsobenia pritrafí nejaký väčší fail. Neobišlo to v 2017 ani nás, no spätne môžeme povedať, že všetko zlé je na niečo dobré a prináša ponaučenie a dáva možnosť zlepšiť sa.

Podarilo sa nám našou ľudskou chybou zmazať dáta z primárneho serveru, čo by nebol až taký problém, lebo veď máme zálohy… Akurát … zhodou náhod, v noci pred incidentom nám prestali fungovať aj zálohy! Museli sme preto manuálne obnovovať trilión dokumentov z logov. Des a hrôza.

Vtedy sme sa však presvedčili, že máme úžasných klientov a tí nás podržali. A u nás v tíme sa to tiež utužilo – vedeli sme, že keď treba, vieme zabrať. A v neposlednom rade nám to ukázalo slabiny vtedajšej verzie systému, ktoré sme, samozrejme, poriadne poošetrovali.

Nová dekáda, nový “facelift”

Pri príležitosti výročia od nás dostane SuperFaktúra úplne nový “facelift”. Ale nemusíte mať obavy, všetko zostalo na svojom mieste tak, ako ste zvyknutí, len je to vzdušnejšie, čistejšie a prehľadnejšie.

Nejaký čas si budete môcť vybrať, ktorú z verzií budete používať, no čoskoro tá staršia pôjde do dôchodku. Obe verzie pracujú s tými istými dátami, takže o ne sa nemusíte báť. A takisto nie je potrebné robiť žiadnu zmenu v prípade, že využívate naše API prepojenie. Novú verziu nájdete na adrese nova.superfaktura.sk

Ďakovačky na záver

Dalo by sa písať toho viac, len ktovie, či si vôbec už toto niekto prečíta celé od začiatku do úplneho záveru. Ak ste tu, ďakujeme za pozornosť a kým ste čítali, tak v SuperFaktúre sa za tento čas stihlo vystaviť cca 1 100 dokladov. Celkom šupa.

Ďakujeme zo <3 všetkým, vďaka ktorým je SuperFaktúra tam, kde je dnes – schválne nebudeme vymenúvať, aby sme nikoho neopomenuli a necítil sa dotknuto, ako keď ho vynechajú z ďakovnej reči pri odovzdávaní Oscarov 😉

Na záver ešte dodáme, že stále hľadáme nových kolegov, ktorí nám pomôžu to dotiahnuť na ďalšiu úspešnú dekádu 🙂 A teraz si už bežte po svojom a užite si leta!

Prihláste sa na odber noviniek z blogu

Odhlásiť sa môžete kedykoľvek prostredníctvom odkazu v emaili.

Pridať komentár