Skočiť na obsah
🕽 0948 881 081 (-) , FAQ

Platobná služba Payme na vystavených faktúrach

Platobná služba Payme na vystavených faktúrach

Možno si to naši klienti už nepamätajú, ale SuperFaktúra bola spoločne so Slovenskou sporiteľnou prvá, ktorá podporovala platby cez QR kódy pay by square. Neskôr sa skenovanie platobných QR kódov mobilom stalo na Slovensku zaužívaným štandardom, a je to takto super. Akurát … čo v prípade, že si faktúru (alebo email) s platobným QR kódom pozerám práve v mobile, ktorým chcem QR kód oskenovať? V tomto scenári sa nám to trochu zadrháva. Preto je dobré QR kódy kombinovať s payme platobným odkazom.

Čo je to Payme?

Payme je odkaz / linka s preddefinovaným platobným príkazom. Vytvárate ho vy, keď chcete, aby vám niekto poslal peniaze. Ak používate SuperFaktúru, tak o starosť menej. Vytvoríme ho automaticky za vás, vložíme ho do PDF faktúry, pridáme aj do správy emailu či do SMS s upomienkou. Keď váš odberateľ na odkaz klikne, automaticky sa mu otvorí nainštalovaná aplikácia jeho banky, kde už nájde predvyplnený platobný príkaz, ktorý len potvrdí. Rovnako, ako keby skenoval QR kód.

Službu payme.sk prevádzkuje Slovenská banková asociácia a aktuálne sú do nej zapojené slovenské banky: ČSOB, Slovenská sporiteľňa, Tatra banka a VÚB banka.

logo ČSOBlogo Slovenská sporiteľňalogo Tatra bankalogo VÚB

Keďže ide o novinku, je tu predpoklad, že sa škála zapojených slovenských bánk rozšíri. Ak je váš odberateľ klientom jednej zo zapojených bánk, jeho mobilná banková appka nebude mať problém odkaz payme načítať.

Ako funguje payme odkaz v SuperFaktúre?

V základných nastaveniach SuperFaktúry si zapnete zobrazovanie payme tlačidla na faktúrach.

Nastavenia – zapnutie payme na faktúrach

Po vystavení novej faktúry sa v jej PDF verzii začne zobrazovať tlačidlo payme.


tlacidlo payme na fakture

detail PDF faktúry – odkaz payme na faktúre

Keď PDFko takejto faktúry pošlete emailom, druhá strana si PDF faktúry otvorí vo svojom mobile a po kliknutí na tlačidlo ju vie rovno uhradiť cez svoju bankovú aplikáciu bez toho, aby musela údaje prepisovať. Aké jednoduché, že? 🙂

Keď to isté urobí na počítači, tak nič hrozné sa nestane, akurát sa otvorí stránka, kde bude zobrazený QR kód. Tu majú banky ešte priestor na vylepšenie. Páčilo by sa nám, keby tam zároveň bol odkaz na internet banking všetkých zapojených bánk a po kliknutí naň by sa otvoril rovno predvyplnený platobný príkaz. Možno dopracujú.

Mám k tomu vedieť ešte niečo?

Nuž, ide najmä o uľahčenie úhrady. Samotný prevod trvá rovnako, akoby ste posielali peniaze z jednej banky do druhej – čiže ak majú odosielateľ vs. príjemca platby inú banku, prevod trvá bežné dva pracovné dní (aj keď už svitá na lepšie časy a banky sa chystajú na spustenie okamžitých platieb v roku 2022, len tak mimochodom).

V prípade, že v SuperFaktúre využívate online platby pre okamžitú úhradu vašich faktúr cez niektorú z podporovaných platobných brán, na faktúre sa budú zobrazovať len tlačidlá online platieb, tlačidlo payme sa zobrazovať nebude.

Ak online platby nevyužívate a chceli by ste uľahčiť platbu klientom cez payme odkaz, okrem zobrazenia tlačidla payme na samotnom PDF faktúry si môžete do šablóny textu pre odoslanie emailov a SMS doplniť placeholder #ONLINE_PLATBA# – ten potom SuperFaktúra pri odosielaní nahradí linkou payme, cez ktorú môže príjemca vykonať úhradu vašej faktúry vo svojej mobilnej bankovej appke.

V prvej verzii payme zatiaľ podporuje len platbu v mene EUR, takže na faktúrach vystavených v SuperFaktúre vám payme odkaz (tlačidlo) zatiaľ zobrazíme len vo faktúrach vystavených vo fakturačnej mene EUR.

Prihláste sa na odber noviniek z blogu

Odhlásiť sa môžete kedykoľvek prostredníctvom odkazu v emaili.

Pridať komentár