Skočiť na obsah
🕽 0948 881 081 (-) , FAQ

Systém SEPA: povinný IBAN a ďalšie novinky pre platobný styk od februára 2014

Od 1. februára 2014 sa platobný styk slovenských občanov a podnikateľov bude realizovať v novom jednotnom systéme SEPA. Ide o pomerne revolučnú zmenu, ktorá bude pre bankových klientov znamenať rýchlejší platobný styk – po novom bude každá platba zrealizovaná do 1 pracovného dňa, bez ohľadu na to, či ide o platbu v rámci SR alebo úhradu zo SR napr. do Belgicka. Rovnako budú úhrady v rámci i mimo SR realizované za rovnaké poplatky. Menia sa však niektoré technické parametre platobného styku. Čo to znamená pre podnikateľov a používateľov SuperFaktúry?

  • súčasný tvar bankových účtov „končí“ a odteraz sa bude používať tvar IBAN, doteraz používaný iba pre medzinárodné platby. Pre občanov-súkromné osoby platí dvojročné prechodné obdobie (do 31.1.2016), podnikatelia sú však nový tvar bankového účtu povinní používať už od 1. februára 2014.
  • súčasné nepovinné údaje „variabilný symbol“, „špecifický symbol“, „konštatný symbol“ či „poznámka“ nezanikajú, akurát ich v novom systéme nahradí pole „Referencia platiteľa“. Podľa všetkého budú v internet bankingoch komerčných bánk prístupné aj naďalej, len sa „cestou“ k príjemcovi prekonvertujú do novej „Referencie platiteľa“ v tvare „/VS1234567890/SS9876543210/KS1234“.
  • inkasné príkazy nebude klient zadávať v banke, ale priamo u dodávateľa (napr. telefonickom operátorovi či elektrárňach). Jednou z avizovaných noviniek je aj zrušenie inkasa v prípade, ak klient nemá na svojom bankovom účte dostatok prostriedkov – klient si teda bude musieť častejšie „strážiť“ stav svojho bankového účtu.
  • trvalé príkazy a inkasá, ktoré má klient platnosti v súčasnosti, sa automaticky prekonvertujú na nový formát a nové pravidlá

Ako sa s tým vysporiada SuperFaktúra?
Vzhľadom na možných klientov z oboch kategórií (podnikatelia aj súkromné osoby) bude SuperFaktúra na každej faktúre zobrazovať číslo účtu v oboch formátoch – pôvodnom aj novom. Ak nemáte vo svojom profile zadané číslo účtu vo formáte IBAN, SuperFaktúra ho automaticky doplní. V zásade tak z vašej strany nie je potrebná žiadna akcia, odporúčame vám však čísla účtov skontrolovať.

SEPA = Single Euro Payment Area, tj Jednotná oblasť platieb v eurách. Zúčastňuje sa v nej 28 krajín EÚ a niekoľko krajín mimo EÚ – Nórsko, Lichtenštansjko, Island, Švajčiarsko a Monako. Systém zahŕňa predovšetkým jednotnú formu bankového účtu a pravidiel pre medzibankový styk v rámci zúčastnených krajín.

Prihláste sa na odber noviniek z blogu

Odhlásiť sa môžete kedykoľvek prostredníctvom odkazu v emaili.

Pridať komentár