Skočiť na obsah
🕽 0948 881 081 (-) , FAQ

SuperFaktúra a fakturácia v režime OSS (One Stop Shop)

SuperFaktúra a fakturácia v režime OSS (One Stop Shop)

Článok aktualizovaný pre rok 2024.

Registrovali ste sa k osobitnej úprave dane pre podávanie daňového priznania cez One Stop Shop (OSS)? V nasledujúcich riadkoch sa dočítate, ako vaše faktúry v SuperFaktúre označíte príznakom, že patria do režimu OSS. Tým neskôr uľahčíte spracovanie takejto faktúry vášmu účtovníkovi v jeho účtovnom programe.

Viac: Eshopy a zmeny pri predaji tovaru na diaľku od 1.7.2021

Zapnutie režimu OSS v SuperFaktúre

Najprv je potrebné si v nastaveniach vášho účtu na SuperFaktúre zapnúť informáciu, že ste zaregistrovaný k osobitnej úprave dane OSS.

V časti Nastavenia >> Aplikácia >> Nastavenie DPH si zapnite checkbox “Osobitná úprava dane OSS” a nastavenie uložte.

Zapnutie checkboxu pre osobitnú úpravu dane (OSS)

Vystavenie faktúry v režime OSS manuálne

Pri vystavení faktúry s odberateľom z inej krajiny EÚ, ktorý je:

  • súkromná osoba (nepodnikateľ)
  • alebo firma bez IČ DPH

…sa na faktúre automaticky zapne checkbox OSS.

faktura priznak OSS
Vytvorenie faktúry s príznakom OSS

Na faktúre uveďte sadzbu dane platnú v štáte spotreby (odberateľa) podľa toho, aký typ tovaru alebo služby fakturujete.

Sadzby DPH v EÚ sú dostupné v databáze na webe Európskej komisie: https://ec.europa.eu/taxation_customs/tedb/vatSearchForm.html

Pokiaľ faktúru nechcete vystaviť s príznakom OSS, checkbox jednoducho vypnite a faktúru uložte.

Vystavenie faktúry v režime OSS cez API

V prípade, že na SuperFaktúru máte napojený eshop (faktúry vystavujete automaticky cez API) a chcete vystavovať faktúry s príznakom režimu OSS, je potrebné v požiadavke na vystavenie faktúry poslať aj extra údaj o tom, že faktúra je vystavená v režime OSS.

Ak využívate plugin SuperFaktúra pre WooCommerce, od verzie 1.10.7 si v nej v časti „Faktúry“ môžete zapnúť checkbox Osobitná úprava dane OSS.

Informáciu o vystavení v režime OSS si bude takáto faktúra potom držať u seba na pozadí a dostane sa tak aj do exportu faktúr pre váš účtovný program.

Export faktúr v režime OSS do účtovníctva

Pri exporte faktúry pre účtovný program sa spolu s bežnými údajmi z faktúry prenesie aj príznak, že faktúra spadá pod OSS. Ten potom po importe faktúry do vášho účtovného programu uľahčí zaradenie faktúry pre vytvorenie osobitného daňového priznania za OSS.

Momentálne čakáme, ktoré účtovné programy budú pripravené túto informáciu k sebe naimportovať. Podľa toho postupne upravíme exporty pre jednotlivé účtovné programy, ktoré sa rozhodli podporu príznaku o vystavení faktúry v režime OSS zapracovať.

UPDATE: Aktuálne je možné preniesť príznak o vystavení faktúry v režime OSS do účtovného programu: Pohoda, Omega, Money, PROLUC, MK-Soft, MRP.

Zároveň sme rozšírili aj informácie v exporte faktúr do excelu, kde po novom nájdete aj stĺpec s informáciou o tom, či ste označili faktúru príznakom OSS.

Prihláste sa na odber noviniek z blogu

Odhlásiť sa môžete kedykoľvek prostredníctvom odkazu v emaili.

Pridať komentár