Skočiť na obsah
🕽 0948 881 081 (-) , FAQ

Time management: ako s ním začať? 1/2

Ako začať podnikať #10

Time management: ako s ním začať? 1/2

Je ho plný internet a spája sa hlavne s kľúčovými slovami produktivita, plánovanie a priority. Ide o time management – riadenie času. Môžete ho aplikovať ako na pracovný, tak aj osobný život. No aby ste sa stali skutočne pánmi svojho času, je na to  najdôležitejšia disciplína.

Poďme na to od piky

Bude to možno zvláštne, ale v úvode článku o organizovaní svojho pracovného času sa najprv nebudeme baviť o plánovaní ako takom. Keď začínate zvažovať, že do svojho života zavediete princípy time managementu (alebo sa o to aspoň pokúsite), je najlepšie začať priamo od nuly. A teda vytvoriť zdravý základ – tela a mysle. Pokiaľ si ho ustrážite, veci pôjdu ľahšie. O čom je reč?

  • Spánok. Je mnohými podceňovaní a pritom, aby vám „to“ lepšie pálilo, je niekedy najjednoduchšie sa proste dobre vyspať. Prestaňte spánok považovať za stratu času. Pokiaľ nespíte dostatočne dlho a dobre, nikdy nepodáte taký výkon, aký by ste mohli. To vedia aj športovci. Spánok vám zlepší pamäť, napomôže k lepšej koncentrácií a tým pádom aj k rýchlejšiemu a kreatívnejšiemu riešeniu problémov, s ktorými sa cez deň stretnete. Naučte sa počúvať vlastné telo. Ak si niekde prečítate, že úspešní ľudia spia len 4 hodiny denne, neznamená to, že 4 hodiny budú dostatočnou regeneráciou aj pre váš mozog a telo. Do extrému netreba ísť ani z opačnej strany – 10 hodín spánku (pokiaľ nie ste práve vo vývoji alebo neprekonávate chorobu) môže značiť, že ste buď spachtoš a treba sa dať do poriadku, alebo môžete mať skrytý zdravotný problém.
  • Strava. Neviete začať deň bez raňajok? Raňajkujte. Robia vám zle, alebo ich nepotrebujete a stačí vám čaj/káva po príchode do práce? Tak sa najedzte, až keď začnete pociťovať skutočný hlad. Prázdny žalúdok vie poriadne rozptýliť a odviesť pozornosť od práce. Druhým krokom je obed. Čisto subjektívne odporúčanie je (ak je to možné) nastaviť si fixný čas, kedy budete obedovať. Telo si navykne na určitý biorytmus a bude sa vám ľahšie plánovať váš deň. Ak chcete pár minút ušetriť a počas dňa máte mať pracovné stretnutie, ktoré sa nemusí viesť vo formálnom duchu, skúste ho prepojiť práve s obedom. Lepšie je však vyhradiť si obedy ako povinnú psychohygienickú pauzu, počas ktorej nechávate pracovné veci bokom a nedvíhate ani pracovné telefonáty.
  • Cvičenie/pobyt na vzduchu/hobby. Nájdite si druh aktivity, ktorá vám vyhovuje a praktizujte ju v čase, kedy sa na ňu cítite. Ak sa zameriame priamo na cvičenie – niekto nevládze vstávať skoro ráno a podávať fyzicky náročné výkony, niekomu zas príde vhodnejšie „odbiť“ si cvičenie na začiatku dňa, lebo popoludní/večer už nevládze. A prečo cvičiť? Okrem udržiavania sa vo forme je to psychoočista. Pokiaľ však uprednostňujete iné voľnočasové aktivity, venujte sa práve im (prechádzky v prírode, varenie podľa nevyskúšaných receptov, teraz módne omaľovánky pre dospelých, alebo to skúste s dobrovoľníctvom). Hlavné je, aby ste sa dokázali odpútať od pracovných povinností a ako sa hovorí „vypnúť“. Takže zabudnite vo svojom voľnom čase na kontrolu emailovej schránky.
  • Nastavenie psychiky. V tomto prípade asi platí – radšej si pustiť jeden TEDx talk o pozitívnej psychlógii (zapnite slovenské titulky, ak ste v angličtine stratení), ako o tom čítať. Ale v skratke, ako vraví Shawn Achor (CEO Good Think Inc.):

    „…len 25% pracovného úspechu je podmienených IQ. 75% tvorí vaša úroveň optimizmu, spoločenskej podpory a schopnosť vnímať stres ako výzvu namiesto hrozby“.

Podčiarknuté, spočítané – počúvajte svoje telo. Skúste si všimnúť, kedy prichádzajú okamihy energie, kreativity, pracovnej nasadenosti a kedy vám nepomáha ani plechovka, ktorá  „dáva krídla“. Podľa toho si budete plánovať svoj deň. A staré známe klišé – treba myslieť pozitívne.

Čistý stôl a tie ďalšie veci…

Nech už pracujete odkiaľkoľvek – sedíte v kancelárii alebo doma – svoj stôl a pracovné okolie by ste sa mali snažiť udržiavať v čo najlepšom stave. Mnoho papierov a ďalších vecí pôsobí chaoticky. Snažte sa byť minimalistický a raz za čas si veci pretriediť. Zreorganizujte si okolie tak, aby ste to, čo používate často, mali po ruke a ostatné napríklad schovať do šuplíka alebo rovno vyhodiť. Alebo nebodaj naozaj potrebujete mať na stole zošívačku s lepiacou páskou, či kopiace sa popísané papiere, ktoré už nepotrebujete? Skúste si svoj priestor spríjemniť a zindividualizovať (rastlinami, vhodným osvetlením, obklopením sa vhodnými farbami, či osobnými vecami).

Pokiaľ pracujete z domu a máte tú možnosť, vytvorte si vlastný pracovný kútik. Hoci môže byť práca zo sedačky alebo postele pohodlná, verte, že je lepšie, ak si miesto, kde spíte, oddelíte od miesta, kde pracujete. Postel by pre vás mala ostať svätyňou (a mali by sa tu robiť len dve veci začínajúce na S).

A nezabudnite na hudbu. Vylepší vám náladu a pomôže s pracovným flowom. Pozor však na jej správny výber. Nech sa nezameriavate viac na text piesne, ako na to, čo práve robíte. Zvoľte strednú hlasitosť, nech neprehluší vaše myšlienky. Pri spolupracovníkoch s odlišným hudobným vkusom sa nám osvedčilo nasadiť si slúchadlá 😉 Ak je pre vás hudba nevyhovujúca, ale nechcete sedieť potichu, dnes už na internete nájdete množstvo simulantov zvukov, ktoré vám pomôžu dotvoriť fajn atmosféru. Stačí zadať do Googlu správne vyhľadávacie slová. Ako príklad môžeme uviesť soundrown.com, v ktorom si môžete obľúbené zvuky nakombinovať aj do jedného pracovného backroundu. Netúžili ste počas dňa pracovať aspoň raz z kaviarne? Nech sa páči.

Pokračovanie článku už čoskoro. Stay tuned.

Všetky diely seriálu:

  1. Zvoliť si živnosť alebo s.r.o?
  2. Adresa a sídlo
  3. Administratíva začínajúceho podnikateľa
  4. Začínajúci podnikateľ a fakturácia
  5. Ako skrotiť web a sociálne siete
  6. Ako zviditeľniť web o ktorom nik nevie 1/2
  7. Ako zviditeľniť web o ktorom nik nevie 2/2
  8. Publikovanie zaujímavého obsahu: prinesie vám viac zákazníkov? – 1/2
  9. Publikovanie zaujímavého obsahu: 11 typov content marketingu – 2/2
  10. Time management: ako s ním začať? – 1/2
  11. Time management: ako s ním začať? – 2/2
  12. Ako nájsť tých správnych zamestnancov

Prihláste sa na odber noviniek z blogu

Odhlásiť sa môžete kedykoľvek prostredníctvom odkazu v emaili.

Pridať komentár