Skočiť na obsah
🕽 0948 881 081 (-) , FAQ

Faktúry, úhrady v cudzej mene a prepočítací kurz

Faktúry, úhrady v cudzej mene a prepočítací kurz

Fakturovať a prijímať peniaze (prípadne ich uhrádzať) môžu podnikatelia v ľubovoľnej mene. Na účely slovenských zákonov – najmä účtovníctva, dane z príjmov a DPH – je však všetky sumy v cudzích menách prepočítať na slovenskú menu EURO. Ako?

Ostrá faktúra

Ak vystavíte faktúru v cudzej mene, na účely jej zaevidovania v účtovníctve resp. evidencii pohľadávok (SZČO s daňovou evidenciou či paušálnymi výdavkami) je potrebné fakturovanú sumu prepočítať na eurá kurzom Európskej centrálnej banky zo dňa predchádzajúceho dňu dodania tovaru alebo služby. Rovnaký kurz a postup platí pre DPH: v takto prepočítanej sume vstupuje faktúra do daňového priznania k DPH či súhrnného výkazu (ktorý podávajú nielen platitelia DPH, ale spravidla aj každý podnikateľ, ktorý dodáva služby odberateľom z EÚ).

Inkaso ostrej faktúry

Ak odberateľ faktúru v cudzej menej uhradí, príjem sa rovnako prepočíta kurzom ECB zo dňa predchádzajúceho úhrady. Tento postup využijú eseročky s podvojným účtovníctvom a SZČO s jednoduchým účtovníctvom.

Ostatné SZČO – ktoré svoje výdavky preukazujú formou daňovej evidencie alebo si uplatňujú len paušálne výdavky – príjem prepočítavajú kurzom nie z predchádzajúceho dňa, ale zo dňa úhrady. Dokonca majú na výber aj z ďalších možností: môžu použiť priemerný ročný alebo mesačný kurz či priemer z jednotlivých priemerných mesačných kurzov ECB.

Zálohová faktúra

Pri prijatí zálohy je podstatným kurz zo dňa predchádzajúceho úhrady tejto zálohy (teda sumu na zálohovej faktúre nie je potrebné prepočítavať, podstatnou je len úhrada sumy). Pri neskoršej vyúčtovacej faktúre vzťahujúcej sa k tejto zálohe sa použije kurz predchádzajúci dňu dodania – tak ako pri každej ostrej faktúre.

Dobropis

Ak k určitej faktúre vystavíte dobropis (ktorý opravuje základ DPH či opravuje chybu v pôvodnej faktúre), použijete rovnaký kurz, ako v prípade pôvodnej faktúry.

Prihláste sa na odber noviniek z blogu

Odhlásiť sa môžete kedykoľvek prostredníctvom odkazu v emaili.

2 komentáre

Ked pouzivam platobnu branu Stripe, ktora ma iny kurz ako NBS, ako mam potom fakturovat?
Závisí od typu obchodu/eshopu: čo fakturujete, komu, v akom ste postavení, akú máte právnu formu...Jedna vec sú samozrejme faktúry a druhá úhrady.

Pridať komentár