Skočiť na obsah
🕽 0948 881 081 (-) , FAQ

Kniha jázd: jazdite bez starostí

Kniha jázd: jazdite bez starostí

Článok je aktualizovaný pre rok 2023

Ak používate k podnikaniu automobil, už ste asi narazili na nepríjemnú povinnosť s tým spojenú, a to evidenciu jázd a povinnosť vedenia knihy jázd. A pretože sa vám snažíme prácu vždy o niečo zľahčiť, zakomponovali sme knihu jázd priamo do SuperFaktúry.

Kde knihu jázd nájdete?

Kniha jázd

Nie je nikde schovaná, je tam, kde nájdete aj ďalšie nástroje, ako je export pre kuriérov, pokladnica, cenník/sklad alebo napríklad online platby. Stačí, keď v hornom menu vyberiete možnosť „Nástroje“ a potom zvolíte možnosť „Kniha jázd“

Vaše „prvé“ auto

Kniha jázd - Nové auto

Pri  prvej návšteve knihy jázd toho zatiaľ  veľa neuvidíte, ale nebojte sa. Stačí kliknúť na tlačidlo „Nové auto“ a po vyplnení údajov si môžete začať evidovať vaše jazdy.

Väčšinu políčok pre vás určite nebude ťažké vyplniť. Ako názov môžete využiť, či už oficiálny názov vozidla (napr. „Land Rover Range Rover Evoque 2.0 TD4 E-Capability 4×4 HSE Dynamic“ – čo je k dnešnému dňu auto s najdlhším názvom na svete), alebo interné označenie, či popis vášho vozidla.

ŠPZ a typ použitého paliva, vodič a aktuálny stav tachometra (nebojte sa, ten sa vám, samozrejme, bude naďalej s evidovanými jazdami meniť) by mali byť na vyplnenie jednoduché. Spotrebu vyplníte podľa vášho technického preukazu a príslušného údaju „kombinovaná spotreba“. Vlastníka vozidla vyplníte podľa toho, či ide o vozidlo súkromné, alebo firemné (o výhodách a nevýhodách auta na firmu a na súkromnú osobu sa môžete dočítať v našom článku).  

A viete ako to funguje v prípade elektromobilu v daňových výdavkoch firmy, najmä čo sa pohonných hmôt týka? Aj na to sme pripravili zaujímavý článok

Ako evidovať jazdy?

Kniha jázd - Nová jazda

Auto už máte uložené, už vám stačí len zaevidovať jazdu – máte na výber dva typy: jazdu ku klientovi (automaticky vypočítame vzdialenosť cesty zo sídla vašej firmy až ku klientovi a späť), alebo jazdu do mesta (stačí zadať mesto a vzdialenosť vám taktiež vypočítame).

Samozrejme, na jednu jazdu môžete zadať aj viac klientov, alebo miest. Jazda z Bratislavy do Hlohovca, Nitry a späť sa sama spočíta a vyrátajú sa aj náklady na ňu.

Kniha jázd

Keď už máte zaevidovanú vašu prvú jazdu, môžete si prehliadnuť  zoznam (my sme si ich pre vašu lepšiu predstavu na obrázku už niekoľko pripravili).

Hneď pod názvom automobilu si môžete všimnúť tri záložky. Čo sú jazdy, už viete – okrem klasických funkcií na ktoré ste zvyknutí z prostredia SuperFaktúry, ako je mazanie, duplikácia, či editácia pri nabehnutí na jednotlivú položku, tu nájdete napríklad možnosť všetky jazdy exportovať do excelového súboru a vytlačiť si vlastnú úhľadnú evidenciu jázd.

V druhej záložke nájdete „Tankovanie“, kde môžete jednoducho evidovať vaše tankovanie, cenu za liter, množstvo natankovaných PHM, dátum, prípadne k tankovaniu rovno aj vytvoriť zodpovedajúci náklad v SuperFaktúre.

Kniha jázd - Nová pravidelná jazda

V tretej záložke nájdete možnosť vytvorenia pravidelných jázd. Pár kliknutiami jednoducho vyberiete interval opakovania (či už je to každý pracovný deň pre cestu do práce, alebo napríklad každý pracovný štvrtok, kedy jazdievate na pracovnú kávičku s vašim klientom).

Čerešnička na torte

Kniha jázd - Rekonštrukcia jázd

A nakoniec to najzaujímavejšie a pomyselná čerešnička na torte na záver. Nie je vždy v silách bežného človeka zaevidovať úplne všetky jazdy. Preto sme pre vás pripravili nástroj, ktorý vám na základe vašich klientov, alebo vystavených dokladov pomôže rekonštruovať jazdy z minulosti. Stačí len zadať, pre aké obdobie  tieto jazdy chcete rekonštruovať a aká má byť celková prejazdená vzdialenosť, prípadne približná suma nákladov.

Aby ste si mohli Knihu jázd vyskúšať na vlastnej koži, máte od nás prvých 5 000 zaevidovaných kilometrov zadarmo. Ak sa vám bude páčiť, môžete si ju potom samostatne doobjednať ku ktorémukoľvek balíku predplatného.

Prihláste sa na odber noviniek z blogu

Odhlásiť sa môžete kedykoľvek prostredníctvom odkazu v emaili.

Pridať komentár