Skočiť na obsah
🕽 0948 881 081 (-) , FAQ

Neplatca DPH: vzor faktúry

Neplatca DPH: vzor faktúry

Článok bol pôvodne uverejnený vo februári 2015. Vzhľadom na to, že téma je stále aktuálna, urobili sme jeho aktualizáciu pre rok 2024.

Podnikateľ, ktorý nie je platcom DPH (podľa zákona správne „platiteľ“ DPH), to má pri fakturácii aj povinných evidenciách či účtovníctve v každom prípade jednoduchšie. Jednoducho mu vo väčšine prípadov odpadávajú povinnosti vyplývajúce zo zákona o DPH a podlieha len pravidlám zákona o účtovníctve. Ako má teda vyzerať faktúra vystavená neplatcom DPH?

Neplatca DPH a ukážka fakturácie

Martin Šikovný, ktorý už vystupoval v predchádzajúcich príkladoch, je tentoraz neplatca DPH (podľa zákona správne „neplatiteľ“ DPH). Svojim klientom –  podnikateľom zo Slovenska – fakturuje svoje služby za mesiac marec 2029. Faktúra pre jedného z nich – zhodou okolností platcu DPH – vyzerá takto:

Faktúra vystavená neplatcom DPH

Čo je podstatné na faktúre (ne) uviesť?

  • ak fakturuje neplatca DPH a ide o obchod v rámci SR, sumu fakturuje vždy bez DPH. Je pritom jedno, či je odberateľom platca DPH (ako v našom príklade) alebo neplatca DPH. Ak by náš Martin nedopatrením na faktúre DPH uviedol, v zmysle zákona je povinný ju štátu zaplatiť
  • ako neplatca DPH neuvádza samozrejme žiadne IČ DPH – dokonca ani vtedy, ak má IČ DPH pridelené ako firma registrovaná podľa § 7a zákona o DPH (uvádza ho iba pri fakturácii do zahraničia). Pre istotu však môže uviesť všetky údaje odberateľa, napríklad aj vrátane jeho IČ DPH
  • poznámku „Nie sme platiteľmi DPH“ síce žiadny zákon uvádzať neprikazuje, v praxi sa však používa ako jednoznačná charakteristika dodávateľa, resp. informácia, že odberateľ si z tejto faktúry DPH odpočítať nemôže. Pri vytváraní faktúry v SuperFaktúre je možné si formulku prispôsobiť na jednotné číslo „Nie som platiteľom DPH“ 🙂

Pozor: ak má podnikateľ pridelené IČ DPH ako firma registrovaná podľa § 7a, resp. podľa § 7 zákona o DPH, nie je platcom DPH. Faktúru do zahraničia vystavuje už vrátane náležitostí podľa zákona o DPH – tj uvádza na nich práve toto IČ DPH a niektoré iné náležitosti. V princípe však DPH k svojim dodávkam nefakturuje. Výnimkou je iba predaj digitálnych produktov do EÚ, kedy sa aj na tento typ podnikateľa vzťahuje fakturácia za cenu vrátane DPH.

Viac: Neplatca DPH a rôzne typy fakturácie podľa postavenia odberateľa a miesta dodania služby alebo tovaru

Prihláste sa na odber noviniek z blogu

Odhlásiť sa môžete kedykoľvek prostredníctvom odkazu v emaili.

55 komentárov

Dobrý deň. Poprosím o radu. Som neplatiteľom DPH, zakúpený poľnohospodársky produkt v SR chcem predať v štátoch EU, aký je postup. Ďakujem.
Pýtate sa hrubo a z tejto otázky nevieme zistiť konkrétny obchodný model (ako a kde sa bude predávať, čo sa bude predávať, kto presne budú zákazníci a kde sú usídlení, o aké sumy ide/pôjde atd) a stanoviť postup. Správne a ideálne bude sa s podrobnými informáciami obrátiť na daňového poradcu.
Dobrý deň, prosim Vas o radu ako postupovat v prípade keď živnostník, ktorý nie je platcom DPH, poskytuje služby, v DP si uplatňuje paušalne výdavky, zistil, že vo faktúrach, ktoré vystavil nesprávne uviedol svoje IČO. Fakturoval len jedného odberateľovi. Ďakujem
Po správnosti by mal ku každej z faktúr, vystaviť opravnú faktúru so správnym IČO-m. Čo je v praxi trochu komplikované, realizovateľnejšie je ich vymeniť. Alebo ponechať - na účely obhajoby daňového výdavku (Vašich služieb) má odberateľ verím aj zmluvu a tam je IČO (ako aj obsah/rozsah služieb a to) správne uvedené.
Dobrý večer , Otvorila som si živnosť a predávam krmivo pre kone chcela som sa spýtať keď nejsom platca DPH , a chcem vystaviť faktúru ( mám tam uviesť DPH ) alebo mám dať tam cenu jak je uvedené na E-shop s DPH ale na faktúre bude rovnaká cena ale nebude napísané 20%dph , ak by mi mohol niekto poradiť Ďakujem
Dobrý deň, ako neplatiteľ DPH na faktúrach DPH neuvádzate / nevystavujete faktúry s DPHčkou. V opačnom prípade, ak by ste ako neplatiteľ DPH na faktúrach DPH uviedli, tak by ste ju aj museli štátu odviesť. Ako vystavuje faktúry neplatiteľ DPH sme spísali napríklad v tomto článku: https://www.superfaktura.sk/blog/neplatitel-dph-fakturuje-platitelovi-dph-ako-na-to/
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať: syn si založil živnosť, je neplatca DPH. Vykonáva práce v zahraničí - v Nemecku. Fakturuje za práce Slovenskej firme, registrovanej na Slovensku. Faktúru vystaví bez rozpisu dph ako neplatca? Ďakujem za odpoveď.
Nuž, je veľmi pravdepodobné, že sa musí registrovať v Nemecku za platiteľa DPH - keďže podľa európskych pravidiel pre DPH sa miesto dodania služby vzťahujúcej sa na nehnuteľnosť nachádza v Nemecku. Presnejšie: je potrebné si naštudovať nemecké zákony, prípadne sa obrátiť na miestneho odborníka. Ak je to naozaj tak, bude síce ako slovenský živnostník s nemeckou registráciou pre DPH (tj s nemeckým IČ DPH) fakturovať služby slovenskej firme.
Dobry den.Som zivnostnik na Slovensku a neplatca DPH.A pracujem v Nemecku.Ja každý mesiac posielam faktury a chcem sa opýtať ci tam musi byt aj IČ DPH alebo staci len IČO a DIČ
Dobrý deň, pre presnejšiu odpoveď by bolo potrebné vedieť, o aký typ prác-služieb sa jedná a komu sa fakturuje. Podľa toho Vám vzniká/nevzniká ešte pred samotným dodaním služby povinnosť registrovať sa k DPH podľa §7a zákona o DPH a uvádzať toto pridelené IČ DPH pri fakturácií týchto služieb.
Dobri chcem sa opitat otvoril som si zivnost no este nenam prideleni dic a som neplatca dph mozem fakturovat aj tak ci ne lebo majitel ktori mi ma zaplatit hovori ze dic tam musi bit dakujem za pomoc
Môžete, DIČ nie je povinnou náležitosťou faktúry ako účtovného dokladu (neplatiteľ DPH).
Dobrý deň, Sme neplatitelia DPH. Na vystavených faktúrach do tuzemska sme uviedli aj IC DPH pridelene podla 7a (nevedeli sme že tam tam nemusí byť). Je to v poriadku-môže tam ostať aj IC DPH alebo radšej opravme už vystavené faktúry?
Toto presne zákon ani iný materiál presne neuvádza - teda podľa mňa tam IČ DPH byť nemusí, no ani nevadí, keď tam je (i keď sa na to možno odberateľ opýta). Istejšie bude toto IČ DPH neuvádzať aspoň na budúcich faktúrach.
Dobrý deň. Otazka na trocha inú tému, ale skúsim, lebo neviem sa dopátrať k jej odpovedi. Mám čerstvo založenú živnosť, no zatiaľ ešte nemám pridelené DIČ. Môžem aj napriek tomu vystaviť faktúru, resp. fakturovať? Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň.
Podľa mňa áno. Podstatné je predovšetkým, že v čase, kedy ste dodali službu, ste už mali živnosť a teda podnikali legálne. Vyslovene "DIČ" nie je povinnou náležitosťou podľa žiadneho zákona.
Zdravim nie som platca dph ako mam predavat tovar s dph alebo bez dph? Dakujem.
Prioritne bez DPH. No sledujte si obrat, či sa náhodou platiteľom DPH nebudete musieť stať https://www.superfaktura.sk/blog/obrat-pre-povinnu-registraciu-za-platitela-dph-si-musi-kazdy-podnikatel-sledovat-sam/
Dobrý deň, som neplátca DPH a reg. podľa par. 7a. Kupim v tuzemsku na IČO napr. počítač a e-shop vystaví FA len na IČO. Možnosť zadania DIČ pri objednávke nie je. Je to v poriadku? Možu mi FA vystaviť len na IČO , ak som neplátca DPH? Nie je tam potrebné aj DIČ ? Ďakujem
Podľa mňa určite stačí IČO. Účtovný doklad musí obsahovať identifikáciu oboch strán - tj firmu, adresu, IČO. Stačí. V prípade platiteľov DPH treba samozrejme uvádzať aj IČ DPH, rovnako pri obchodoch do EÚ v prípade firiem registrovaných podľa § 7a zákona o DPH.
Dobrý deň. Ako je to z platbami hotovosťou, do 100 € nemusí byť zaevidovaný prostredníctvom elektronickej registračnej pokladnice, do 1 000 eur, musí byť zaevidovaný či stači iba príjmový a výdajkovy doklad, a ak FA vystavim viac ako 1000 € ako je to potom. ďakujem.
Otázka je trochu offtopic a vôbec z nej nie je jasné, o aké typ firmy ide. Ak predávate tovar, musíte v ERP evidovať všetko. Ak ide o služby, tak len v prípade služieb, ktoré sú vymenované v prílohe zákona o ERP. V opačnom prípade stačí príjmový doklad. Vo všetkých prípadoch musí obsahovať náležitosti účtovného dokladu podľa zákona o účtovníctve. Uvedené platí pre neplatiteľa DPH, pri platiteľoch je tam toho ešte viac.
Prosím Vás živnostník neplatiteľ dph keď vystavuje faktúru v hotovosti za tovar musí dávať pokl. blok, alebo stačí vypísať príjmový pokl. doklad ?
V prípade, ak je úhrada realizovaná v hotovosti, je potrebné vydať doklad - ak ide o každý tovar a služby vymenované v prílohe zákona o elektronickej registračnej podkladnici, je potrebné mať registračku a dať doklad z nej, v opačnom prípade stačí príjmový pokladničný doklad.
Dobry vecer. Asi budem mimo temy trosku. Idem stavat dom cez zivnostnika. Pokial som nasiel dobre udaje tak ma pridelene ICO aj DIC. Zmluvu o dielo sme sa dohodli na 20 000. Napisal to ze suma bez Dph. Bude splatna v 4 platbach resp fakturach po 5000. Ja som fyzicka odoba nepodnikam. Bojim sa to podpisat, aby raz nedoslo k tomu, ze budem musiet plati nie 20000, ale 24000 aj s dph. Povedal mi, ze to je len zmluva resp dohoda medzi nami.. Nikdy v zmluve sa nepisalo kolko by to bolo s dph. To mi bude resp. smie fakturovat pracu bez dph? Su moje obavy opodstatne, ci sa len tomu nerozumiem. Kto vobec bude platit dph. Dakujem pekne za odpovede. Zmluvu mam podpisat za 2 dni
Všetko závisí od zmluvy, podmienok a hlavne ceny, ktorú si dohodnete - v zmluve musí byť podľa mňa jasná konečná cena. No a ak ide o platiteľa DPH (teda má aj IČ DPH pridelené v SR) a Vy ste neplatiteľ, musí konečná cena obsahovať DPH.
Dobrý deň, Dobrý deň, som registrovaný podľa §7a, idem kúpiť tovar z českej republiky. Musím dodávateľovi poskytnúť IČ DPH ? Ak ho poskytnem tak mi faktúru zašlú bez DPH a ja to musím zdaniť do nasledujúceho mesiaca 25dňa. Je možnosť že IČ DPH im neposkytnem - teda faktúru mi zašlú s DPH a ja už zdaňovať nemusím?
Presne tak: Vy ste registrovaný prioritne z titulu dodávania služieb a teda pri tovare ak IČ DPH neposkytnete predajú Vám ju za cenu vrátane českej DPH a Vy už nemusíte robiť nič. Naopak: keby ste im poskytli, tak Vám fakturujú bez DPH a musíte samozdaniť v SR.
Dobrý deň, Mám nasledovný problém, Som neplatcom DPH a odoberám tovar od dodávateľa z Českéj Republiky, ktorý tiež neni platcom DPH.Neviem, či to chápem správne, ale myslím si, že Daň už zaplatil Dodávateľ v Českéj republike s kúpou tovaru ?
DPH v tomto prípade neplatí nikto. Svoje prípadné registračné a fakturačné povinnosti si samozrejme musí český dodávateľ sledovať vo svojej krajine sám, Vy si zas musíte sledovať hranicu tovaru nakúpeného z EÚ - ak dosiahne 14 000 EUR za rok, ste povinný sa registrovať pre DPH a ďalšie nákupy samozdaňovať slovenskou DPH v SR.
Dobry den, neviem sa nikde dopatrat ako to je s prijatymi platbami na rozhrani rokov. Vystavil som Fa za december 2015 kde som uviedol datum vyhotovenia a datum danovej povinnosti 31.12.2015 a datum splatnosti 14.1.2016 a uhrada mi prisla 5.1.2016. Tento prijem som zahrnul do danoveho priznania za rok 2015. No teraz som niekde cital ze to je chyba, ze ked to prislo v jan 2016 uy to malo patrit do roku 2016 kedze som SZCo neplatca dph. Neviem to nikde najst. Dakujem.
Áno, príjem v prípade SZČO sa do základu dane zahŕňa podľa inkasa/prijatia, tento teda patril do r. 2016
Dobrý deň, neplatca DPH prijíma služby z EÚ (Google AdWords) a má z tohto dôvodu pridelené IČ DPH. Do SR/EÚ/mimo EÚ predáva tovar - na vystavených faktúrach nebude uvádzať IČ DPH (ani vyčísľovať DPH, odvolávať sa na EÚ legislatívu) - správne? Uvádzal by ho jedine vtedy, ak by poskytoval služby do EÚ (plus oznámi ho Googlu) - dobre to chápem? Čiže jeho vystavená faktúra bude rovnaká v SR/EÚ/mimo EÚ? Ďakujem krásne!
Pri predajovi tovaru do EÚ sa fakturuje za cenu bez DPH (keďže tovar predáva neplatiteľ DPH). A IČ DPH - podľa mňa nie, neuvádza ho. A faktúra je rovnaká. Akurát treba sledovať limity tovaru v jednotlivých krajinách a po prekročení sa registrovať pre DPH v príslušnej krajine (plus plniť si všetky príslušné povinnosti)
Ďakujem, tiež si tak myslím. Mňa doplietol dokument DRSR k registrácii podľa §7a, kde sa píše, že: "Následne bude používať pridelené IČ DPH pri nákupe tovaru ako aj pri objednávaní služieb z iných členských štátov resp. pri dodaní služieb do iného členského štátu." Ešte to aj podčiarkli - nechápem. Veď keď nakupujem tovar z EÚ (neprekročím limit 14000€) a som registrovaná len podľa §7a, tak prečo mám uvádzať svoje IČ DPH, nebudem ho predsa zdaňovať slovenskou DPH (či mi niečo ušlo?). O vystavených faktúrach za tovar tam nepísali, takže nebudem uvádzať IČ DPH. Ďakujem Vám za ochotu poradiť a prajem príjemný týždeň!
Presne tak, predaj tovaru tam vynechali, takže pri predaji tovaru sa IČ DPH neuvádza. A nákup tovar: ak uvediete IČ DPH, tovar samozdaňujete v SR, ak neuvediete, predajú Vám ho za cenu miestnej DPH.
Ďakujem, ste super! :-)
Dobrý deň. Fakturujem služby vykonávané v Nemecku českej firme. Nie som platca dph ale mam IC DPH. Česká strana požaduje od o mňa aby som na faktúrach neuvádzal poznámku že nie som platcom dph. Je to V Poriadku alebo To musim uvadzat v poznámke. ??? Ďakujem
Pravdupovediac neviem, prečo to česká strana požaduje, keďže na účely obchodovania v EÚ sa správate ako platiteľ DPH (preto máte slovenské IČ DPH). Ale ak to chce, tak to uveďte - veď je to pravda, nie ste platiteľ DPH.
Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať, či mi viete poradiť s nasledovným problémom? Manžel je SZČO, neplatiteľ DPH. V januári vyhotovil geodetickú službu pre fyzickú osobu, avšak až teraz sme si na výpise z účtu všimli, že platba mala okrem mena v poznámke aj identifikáciu, že prišla od s.r.o. Kontaktovali sme zákazníka a ten nás poprosil, či mu môžeme dodatočne vystaviť na naše služby faktúru, lebo že sa pomýlil a úhradu urobil z podnikateľského účtu. Ako mám postupovať, keďže kvôli číslovaniu faktúr už nemôžem vystaviť faktúru s januárovým dátumom? Ďakujem.
Buď by som vystavil faktúru s januárovým dátumom s nejakým dodatkom (napr. 2016001/2 alebo 2016001A) alebo v niektorých prípadoch aj faktúru s dátumom súčasným (to je trochu tvrdšie riešenie, keďže platba prišla pred polrokom).
Dobrý večer pán Furmaník! Môže živnostníčka neplatitelka DPH vystaviť faktúru, ktorá má všetky náležitosti aké majú byť a do kolonky Fakturujem: Práca. Bez vysvetlenia o akú činnosť ide. S odberatelom je vopred dohodnutá ústne. Čo na to daňová kontrola? Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď. Havlíková
Určite odporúčam namiesto "práca" uviesť minimálne "služby" (keďže "práca" v zmysle "závislá práca" by mala byť ošetrená pracovno-právnym vzťahom a nie obchodnom právnym), a zároveň na účely obhajoby daňového výdavku na strany odberateľa je vhodné a správne služby špecifikovať podrobne (aké služby, aký rozsah, tj koľko hodín a pod.)
Dobrý deň, pri fakturovaní služieb, ako neplatca DPH, neuvadzam sumu s DPH. Je to tak aj pri fakturacii tovaru?
Pri tovare bez DPH. Neplatiteľ DPH sumu DPH na výstupe - tj z predaja - principiálne neplatí. Akurát pri predaji digitálnych služieb súkromným osobám pribudla povinnosť odvádzať DPH platnú v krajinách týchto odberateľov (EÚ) - viac tu https://www.superfaktura.sk/blog/superfaktura-a-moss-ako-na-faktury-do-eu/
Dobrý deň, ak nie som platiteľ DPH aký musí byť dátum na FA. Stačí keď bude dátum vyhotovenia a dátum splatnosti? Ak je to za nájom za január môže byť vyhotovenie 1.1.2016 a splatnosť 15.1.2016?
Závisí aj od dohody medzi prenajímateľom a nájomcom, tj zmluvy, no podľa mňa môže. V praxi sa často uvádza posledný deň mesiaca - teda nájomné za január sa fakturuje k 31.1. - no aj takýto postup je podľa mňa OK, dokonca takto môžu postupovať aj platitelia DPH.
Je potrebné uviesť DIČ Martinovej firmy?
Podľa všetkého nie: neplatiteľ DPH podlieha pri vystavovaní faktúr iba zákonu o účtovníctve a ten ako náležitosť uviesť "DIČ" neprikazuje.
No podnikateľ by sa mal riadiť aj obchodným zákonníkom. v § 3a sa píše, že má uvádzať aj svoje IČO, a to na tej faktúre chýba.
Máte pravdu - ak ho teda pridelené má, musí ho uvádzať (niektoré SZČO - napr. umelci a autori - majú napr. pridelené iba DIČ). Do vzorovej faktúry v článku sme ho doplnili
A prečo tam mate IČ DPH
Kde myslíte? Dodávateľ na obrázku IČ DPH uvedené nemá, iba odberateľ a to je v poriadku.
Dobrý den, Prosím o odpověď do jaké časti se da vystavit PPD v EUR ? 1000 ? na Slovensku. Děkuji S pozdravem Hlavaiová
Do 1 000 EUR pri platbe cash je možné vystaviť tzv. zjednodušený doklad z elektronickej registračnej pokladnice, do 1 600 EUR pri platbe napr. kartou alebo inak.

Pridať komentár