Skočiť na obsah
🕽 0948 881 081 (-) , FAQ

Ako na „platičov“ po dátume splatnosti

Ako na „platičov“ po dátume splatnosti

Článok bol pôvodne uverejnený v júli 2014. Aby bol pre vás stále aktuálny, rozšírili sme ho o ďalšie tipy.

Asi viete o čom hovoríme. Pri vlastnom biznise je viac než pravdepodobné, že v určitom momente nastane situácia, keď narazíte na klienta, ktorý nezaplatil včas. SuperFaktúra vám prináša niekoľko tipov, ako eliminovať hrozbu zaplatenia až po dátume splatnosti.

1. Odosielajte faktúru čo najskôr

Nečakajte zbytočne dlho, kým vystavíte faktúru a odošlete ju. Čím skôr po dodaní služby alebo tovaru zašlete faktúru, tým sa vaše šance na jej včasnú úhradu zvýšia. Stačí vám len vystaviť faktúru a SuperFaktúra sa už postará o to, aby bola čo najskôr doručená. Takmer bez žiadnej námahy odošlete faktúru emailom. Vyžaduje od vás odberateľ papierovú verziu faktúry? Bez problémov – bez chodenia na poštu môžete poslať faktúru poštou priamo zo SuperFaktúry.

2. Zapnite si na faktúre QR kód alebo Payme

Prepisovanie údajov z faktúry do internetbankingu býva otravné a človek aby tŕpol, či sa v rýchlosti nepomýli. Napríklad pri prepisovaní IBAN-u a platba skončí na účte niekoho iného.

Na takéto situácie sú už dlho vymyslené komfortné QR kódy na faktúrach. Na Slovensku je štandardom tzv. Pay by square – klient ho z faktúry len nasníma cez appku svojej banky v mobile, údaje k platbe sa predvyplnia automaticky a už len potvrdí platbu. Hotofka!

Čo však v prípade, že si klient faktúru s platobným QR kódom pozerá práve v mobile, ktorým by chcel QR kód oskenovať? Zapnite si v SuperFaktúre zobrazovanie tlačidla Payme a aj toto máte poriešené.

3. Nechajte si zaplatiť online

Ďalším moderným spôsobom je uvádzať na faktúre zaslanej elektronicky tlačidlá online platby, ktoré umožnia zaplatiť klientovi faktúru bez dodatočného vypĺňania platobných údajov online cez svoju banku alebo kartou.

4. Pošlite pripomienku ešte pred splatnosťou faktúry

Mohlo sa stať, že klient váš email s faktúrou videl, ale nemal práve čas, alebo ho niečo vyrušilo a platbu si chcel nechať na neskôr (veď na čo je termín splatnosti), no potom na ňu zabudol. Je úplne ok, ak mu pár dní pred splatnosťou pošlete priateľskú pripomienku o blížiacej sa splatnosti faktúry. Ide predsa o vaše cashflow a tiež potrebujete platiť faktúry a účty.

5. Pošlite upomienku cez SMS

Ak je faktúra už po splatnosti a ani pripomienka pred splatnosťou nezabrala, možno už rozmýšľate, či vaše emaily nekončia u klienta v spame alebo ich ignoruje. Ak na klienta máte telefonický kontakt, môžete mu poslať upomienku k faktúre po splatnosti cez SMS. V SuperFaktúre máte možnosť nastaviť si aj automatické zasielanie či už pripomienok pred splatnosťou alebo upomienok po splatnosti – cez email či SMS. Nemusíte byť teda v strehu a zbiehať každý deň faktúry, ku ktorej treba kontaktovať meškajúceho klienta s platbou.

6. Eliminácia rizika

Ten menej riskantný spôsob, ako sa vyhnúť riziku spojeného s neskorým splatením faktúry, predstavuje žiadanie peňazí vopred prostredníctvom zálohovej faktúry. Ak klientovi nie je po vôli zaplatiť celú sumu ešte pred dodaním tovaru, či služby, snažte sa fakturovanú sumu rozdeliť. Takto budete mať aspoň čiastočnú istotu, že svoje peniaze uvidíte a vaše podnikanie sa neocitne v kritickej situácii.

7. Pekná faktúra je vašou vizitkou

A v neposlednom rade si treba uvedomiť, že faktúrou komunikujeme navonok. Preto by mala vyzerať dobre, prehľadne a profesionálne. Vlastné logo na faktúre, pečiatka a podpis len umocnia efekt profesionality a pomôžu vášmu dĺžníkovi lepšie a rýchlejšie identifikovať, od koho faktúra prišla a komu je potrebné ju uhradiť.

V SuperFaktúre sa faktúry nielenže jednoducho vypĺňajú, ale aj vizuálne pôsobia usporiadane a prehľadne. A v niektorých prípadoch zaberie aj obyčajná formulka v poznámke na faktúre o tom, čo sa stane v prípade nedodržania dátumu splatnosti.

8. Nezabudnite sa poďakovať

Poďakovanie po prijatí platby za faktúru (hlavne teda ešte pred splatnosťou) nie je vôbec na škodu – klient bude vedieť, že platbu za faktúru evidujete a dorazila k vám v poriadku. Samozrejme, nemusíte s tým strácať čas osobne, SuperFaktúra vám s tým pomôže. Stačí si len nastaviť automatické párovanie platieb k faktúram a odosielanie automatických poďakovaní.

Prihláste sa na odber noviniek z blogu

Odhlásiť sa môžete kedykoľvek prostredníctvom odkazu v emaili.

Pridať komentár